Diada de Menorca

 Avui és Sant Antoni. Avui és la Diada del Poble de Menorca. Per tant avui aquí és festa.

Tal dia com avui de l'any 1287 Alfons III, nét de Jaume I; va entrar a Menorca expulsant-se les tropes musulmanes d'Abu Umar i fent entrar l'illa en la corona catalanoaragonesa.

Com en la majoria de conquestes, es van vendre com a esclaus als musulmans i es va repoblar l'illa amb catalans. 

Molts topònims de l'illa són d'origen àrab, sobretot noms de llocs (cases de pagès) i de platges. La influència àrab va ser important, no oblidem que els musulmans van estar a l'illa durant tres segles, des del 903 any en què es va conquerir i unir al Califat de Còrdova.

Entre Ciutadella i Ferreries hi ha el Castell de Santa Àgueda, últimreducte dels musulmans a l'illa i el monument musulmà més important de les illes.  El castell no està en gaire bon estat, i hi ha altres edificacions a sobre, però si val la pena pujar-hi (a peu, és clar) és per gaudir de les vistes de tota l'illa.

La Diada se celebra amb la torrada de la sobrassada i amb altres actes a tots els pobles. A Ciutadella fan els tres tocs, una processó en la qual els representants de l'ajuntament i de l'església van a cavall seguint el recorregut que va fer Alfons III quan va entrar a la ciutat. Davant de l'antic portal d'Artrutx diuen que va fer tres tocs amb la bandera i que això va fer que els musulmans es rendissin.

Anys després Menorca passaria a mans angleses, franceses i espanyoles. Com veieu ha estat una petita illa del mediterrani molt atractiva per la seva situació.

I com que avui és festa, me'n vaig a preparar per anar a fer una torrada de carn i sobrassada amb els amics. 

 

 

[@more@]

 

 

Quant a valqui

Em moc com puc, per dins del meu laberint. Ara pujo, ara baixo. Sense mai parar. Ara vinc, ara torno. Sense descansar. Sóc com sóc, ni m\'agrada ni em deixa d\'agradar. Dins del meu laberint em conec i em desconec. Caminant... corrent quan calgui... arribaré al final.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 comentaris a l'entrada: Diada de Menorca

 1. Carquinyol diu:

  Ainss les ganes que tinc jo de visitar Menorca !!

  Que gaudiu de la festa !!

 2. DooMMasteR diu:

  MMM Sobrassada!! M’encanta!

  Bona diada!!

 3. Inia diu:

  mmm.. quina gana que em fas venir… amb quin gust em menjaria una torrada feta en un bon foc! I sobrassada …. se’m fa la boca aigua

Els comentaris estan tancats.

Diada de Menorca

 Avui és Sant Antoni. Avui és la Diada del Poble de Menorca. Per tant avui aquí és festa.

Tal dia com avui de l'any 1287 Alfons III, nét de Jaume I; va entrar a Menorca expulsant-se les tropes musulmanes d'Abu Umar i fent entrar l'illa en la corona catalanoaragonesa.

Com en la majoria de conquestes, es van vendre com a esclaus als musulmans i es va repoblar l'illa amb catalans. 

Molts topònims de l'illa són d'origen àrab, sobretot noms de llocs (cases de pagès) i de platges. La influència àrab va ser important, no oblidem que els musulmans van estar a l'illa durant tres segles, des del 903 any en què es va conquerir i unir al Califat de Còrdova.

Entre Ciutadella i Ferreries hi ha el Castell de Santa Àgueda, últimreducte dels musulmans a l'illa i el monument musulmà més important de les illes.  El castell no està en gaire bon estat, i hi ha altres edificacions a sobre, però si val la pena pujar-hi (a peu, és clar) és per gaudir de les vistes de tota l'illa.

La Diada se celebra amb la torrada de la sobrassada i amb altres actes a tots els pobles. A Ciutadella fan els tres tocs, una processó en la qual els representants de l'ajuntament i de l'església van a cavall seguint el recorregut que va fer Alfons III quan va entrar a la ciutat. Davant de l'antic portal d'Artrutx diuen que va fer tres tocs amb la bandera i que això va fer que els musulmans es rendissin.

Anys després Menorca passaria a mans angleses, franceses i espanyoles. Com veieu ha estat una petita illa del mediterrani molt atractiva per la seva situació.

I com que avui és festa, me'n vaig a preparar per anar a fer una torrada de carn i sobrassada amb els amics. 

 

 

[@more@]

 

 

Quant a valqui

Em moc com puc, per dins del meu laberint. Ara pujo, ara baixo. Sense mai parar. Ara vinc, ara torno. Sense descansar. Sóc com sóc, ni m\'agrada ni em deixa d\'agradar. Dins del meu laberint em conec i em desconec. Caminant... corrent quan calgui... arribaré al final.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.